Πως σχετίζεται η εκκριτική ωτίτιδα και τα κρεατάκια στα παιδιά;
Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις δηλαδή τα κρεατάκια, είναι ένας λεμφικός ιστός στην περιοχή του φάρυγγα, με κυρίαρχη λειτουργία να...
φιλτράρει μικρόβια και ιούς. Τα κρεατάκια αναπτύσσονται στην παιδική ηλικία όπου μετά τα δέκα έτη αρχίζουν και συρρικνώνονται.
Πως μπορεί να διογκωθούν τα κρεατάκια; Όταν στο σώμα εισβάλλουν βακτήρια και ιοί παρατηρείται διόγκωση, η οποία προέρχεται από την λοίμωξη. Σε αρκετές περιπτώσεις παραμένει και μετά την ανάρρωση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πάσης φύσεως προβλήματα. Από την άλλη υπάρχουν παιδιά που από την στιγμή της γέννησής τους έχουν υπερτροφικά κρεατάκια.
Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος ότι το παιδί έχει κρεατάκια. Μπορεί στην αρχή να νομίζει ότι είναι κάποιο κρυολόγημα, αλλά γρήγορα κάποιος θα καταλάβει ότι πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα. Τα συνηθισμένα συμπτώματα μπορεί να είναι ανάμεσα σε άλλα η βαριά ανάσα, οι άπνοιες, τα προβλήματα στον ύπνο, το ροχαλητό αλλά και κάποιες διαταραχές του λόγου.
Δίπλα στα κρεατάκια βρίσκονται δύο σωληνάκια, τα οποία ονομάζονται ευσταχιανές σάλπιγγες. Αυτές βοηθούν πολύ το αυτί στην λειτουργικότητά του. Όταν διάφορες φλεγμονές ταλαιπωρούν το αυτί, τότε τα αυτιά επηρεάζονται σε έναν μεγάλο βαθμό. Μπορεί να αρχίζει να τρέχει υγρό και να επηρεάζεται σοβαρά η ακοή, δηλαδή να μιλάμε πλέον για εκκριτική ωτίτιδα.
Οι γονείς λοιπόν που παρατηρούν τέτοιου τύπου συμπτώματα στο παιδί τους, πρέπει να πάνε το παιδί τους στον γιατρό, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα κρεατάκια χρειάζεται να αφαιρεθούν για να μην προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα στο παιδί. Η βαρηκοΐα μπορεί να προκαλέσει με την σειρά της καθυστέρηση στην ομιλία.
Αν χρειαστεί επέμβαση…
Το χειρουργείο γίνεται με ολική νάρκωση και δεν περιλαμβάνει τομές. Η διαδικασία της παρακέντησης γίνεται με μικροσκόπιο. Μόλις πραγματοποιηθεί, ο γιατρός εκείνη την στιγμή αποφασίζει αν θα προχωρήσει στην διασωλήνωση που γίνεται συνήθως στο τύμπανο. Το παιδί μετά από μία μέρα βγαίνει από την κλινική και επιστρέφει σπίτι του. Οι επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν είναι πάντα ελάχιστες και απόλυτα ελεγχόμενες.
Πηγή
Via
Via
..
Δεν υπάρχουν σχόλια :