Μας γερνάει πρόωρα το πολύ κρασί

Το πολύ κρασί όχι μόνο δεν προσθέτει χρόνια στη ζωή, αλλά γερνάει πρόωρα το σώμα, προειδοποιούν επιστήμονες από το Μάντσεστερ. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι η ρεσβερατρόλη, η πανίσχυρη αντιοξειδωτική ουσία του, ασκεί αντιγηραντική δράση μόνο όταν καταναλώνεται με μέτρο, ενώ σε μεγάλες δόσεις επιταχύνει την διαδικασία της γήρανσης και αποδόμησης των μυών. Το εύρημα αυτό εξηγεί, τουλάχιστον εν μέρει, γιατί λίγο κόκκινο κρασί την ημέρα σχετίζεται με τη μακροζωία, ενώ σε ποσότητες άνω των 2 ποτών ημερησίως για τις γυναίκες και των 3 ποτών για τους άντρες σχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Scientific Reports», εξέτασαν πως αλληλεπιδρά η ουσία με τα δορυφόρα κύτταρα τα οποία, στο πλαίσιο της φυσικής αναγέννησης του σώματος, παίζουν ρόλο στην επιδιόρθωση των βλαβών στους μυς. Οι δυνατοί μύες και η δυνατότητα επιδιόρθωσης των βλαβών σε αυτούς αποτελούν προϋπόθεση για μία μακρά και υγιή ζωή, σημειώνουν οι ερευνητές. Καθώς μεγαλώνουμε, όμως, η μυϊκή μάζα και δύναμη φθίνουν και αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα της ζωής και στην υγεία.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Χανς Ντέγκενς, λέκτορα Φυσιολογίας των Σκελετικών Μυών στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, θέλησαν να εξακριβώσουν εάν η ρεσβερατρόλη θα μπορούσε να ευνοήσει την επιδιόρθωση των μυών και να ελαττώσει το οξειδωτικό στρες που επιταχύνει τη γήρανση του σώματος. Όπως διαπίστωσαν, η αλληλεπίδραση της ρεσβερατρόλης με τα δορυφόρα κύτταρα εξαρτιόταν από τις συγκεντρώσεις της: οι μικρές δόσεις δρούσαν υποστηρικτικά στην μυϊκή επιδιόρθωση, ενώ οι υψηλές την υπονόμευαν και έτσι ευνοούσαν το γήρας. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η δράση της ρεσβερατρόλης είναι δοσοεξαρτώμενη, επομένως πρέπει τώρα να βρούμε την ιδανική αντιγηραντική δόση», είπε ο δρ Ντέγκενς. Εκτός από το κόκκινο κρασί, καλές πηγές ρεσβερατρόλης είναι το φυστικοβούτυρο, η μαύρη σοκολάτα και τα βατόμουρα.

Via

 sitestories.eu




Share/Bookmark
..
  • .. Comment using Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :