Είναι απαραίτητο στους ενήλικες το γάλα;

Αν δεν ανέχεστε καθόλου το γάλα, αλλά το θεωρείτε απαραίτητο για την υγεία σας μην ανησυχείτε ιδιαίτερα. Τι λένε οι ειδικοί για τις...

ανάγκες μας σε γάλα. Τα τελευταία χρόνια συναντάμε πολλά δημοσιεύματα που αμφισβητούν τη θρεπτική αξία του γάλατος στους ενήλικες και οι επιστημονικές γνώμες διχάζονται, για το κατά πόσο ένας ενήλικας πρέπει να συμπεριλαμβάνει καθημερινά στη διατροφή του το γάλα.

Το γάλα είναι σίγουρα μια πολύτιμη τροφή για τα παιδιά, είναι η πρώτη τροφή που χρειάζεται στον άνθρωπο από την ώρα που θα γεννηθεί και το πιο σημαντικό, το γάλα που συνήθως δοκιμάζουν πρώτο τα βρέφη, είναι το μητρικό. Η συνέχεια βέβαια αυτής της διατροφής στα παιδιά, είναι το μητρικό γάλα να αντικατασταθεί από αγελαδινό ή άλλο. Ο άνθρωπος λοιπόν, είναι το μόνο θηλαστικό που συνεχίζει να καταναλώνει γάλα και μετά την περίοδο του θηλασμού του κι αυτό, γιατί το γάλα προσδίδει ασβέστιο και βιταμίνες στον οργανισμό. Ο θόρυβος που έχει όμως δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια για την πρόσληψη γάλατος από ενήλικες, οφείλεται στο ότι στο δυτικό κόσμο, πολύ συχνά λαμβάνεται από τους ανθρώπους περισσότερο γάλα από όσο τους είναι αναγκαίο. Η λακτάση, το ένζυμο που διασπά τη λακτόζη, λείπει από πολλούς ενήλικες, εξαιτίας της παύσης της παραγωγής της από την παιδική ηλικία. Και το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο αν μπορεί κάποιος να χωνέψει ή όχι το γάλα, αλλά στο ότι μπορεί να αισθάνεται ότι έχει κάποιο πρόβλημα που πρέπει να λύσει απαραίτητα. Στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα στο να χωνέψουν το γάλα, σε σχέση με τη Βόρεια Αμερική και την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι στις χώρες με έλλειψη ήλιου, απορροφάται πιο εύκολα το γάλα, λόγω των ενισχυμένων για την οργανισμό βιταμινών που περιέχει. Αν λοιπόν ανήκετε στην κατηγορία που δεν ανέχεστε καθόλου το γάλα, αλλά λυπάστε για αυτό, θεωρώντας το απαραίτητο για την υγεία σας, μπορείτε να μην ανησυχείτε ιδιαίτερα. Οι ειδικοί απαντούν πλέον, ότι αν είστε δυσανεκτικοί στη λακτόζη, η κατανάλωση γαλακτοκομικών το μόνο που θα σας προσφέρει είναι φούσκωμα στην κοιλιά, πόνους στο στομάχι, ναυτία ή διάρροια. Και δεν εννοούν μόνο το γάλα, αλλά και το γιαούρτι επίσης.

Στην περίπτωση αυτή λοιπόν, ξεχάστε τα γαλακτοκομικά που σας ταλαιπωρούν και χωρίς ενοχές προσανατολιστείτε σε άλλες τροφές που θα σας δώσουν το τόσο απαραίτητο ασβέστιο για τον οργανισμό σας. Για παράδειγμα τα κίτρινα τυριά, οι σαρδέλες, οι ξηροί καρποί και άλλα προϊόντα (υπάρχει ένας μεγάλος κατάλογος με προϊόντα που θα σας προσδώσουν ασβέστιο), είναι ένας τρόπος να σταματήσετε να πίνετε γάλα και να αντικαταστήσετε τα ωφέλιμα συστατικά του με άλλα προϊόντα.

Συχνά οι γυναίκες θεωρούν απαραίτητο το γάλα για τον κίνδυνο οστεοπόρωσης από την έλλειψή του, αλλά η ασθένεια αυτή, πρέπει να ξέρετε, δεν χρειάζεται μόνο ασβέστιο. Τα οστά επηρεάζονται από πολλούς άλλους παράγοντες εκτός από την έλλειψη ασβεστίου, όπως η κληρονομικότητα, η βιατμίνη D, κατά πόσο την αφομοιώνει ο κάθε οργανισμός κλπ. Αυτά για τα οποία ενοχοποιείται το γάλα στη διατροφή των ενηλίκων, είναι ότι το γάλα μπορεί να περιέχει υπολείμματα αντιβιοτικών που μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις σε κάποιους που είναι αλλεργικοί ή να περιέχει πολλά μικροβιοκτόνα, επιβλαβή για την υγεία μας. Ας μη ξεχνάμε ότι το γάλα όταν εκτίθεται στον αέρα, σχηματίζει το περιβάλλον που χρειάζονται τα μικρόβια για να αναπτυχθούν. Και η παστερίωση δεν βοηθά ιδιαίτερα στο να σκοτωθούν τα βακτήρια στο γάλα, όπως υποστηρίζουν κάποιοι. Ο μύθος του γάλακτος υπάρχει σε όλον τον κόσμο και βασίζεται στη θεωρία ότι η πρωτεΐνη του και το ασβέστιο που περιέχει, είναι απαραίτητα για τη γενική υγεία του οργανισμού, σε όλες τις ηλικίες. Πολλές μελέτες όμως έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γάλακτος από τους ενήλικες, μπορεί να έχει ακόμα και δυσάρεστες επιπτώσεις στη υγεία. Το σίγουρο είναι πάντως ότι οι ενήλικες που πίνουν γάλα, δεν απορροφούν ιδιαίτερα το ασβέστιο που περιέχει και μελέτες έχουν δείξει, ότι άνθρωποι με πολύ μεγάλα ποσοστά οστεοπόρωσης, κατανάλωναν γάλα καθημερινά σε όλη τους τη ζωή. Εάν λοιπόν αντιμετωπίζετε πρόβλημα, μπορείτε να σταματήσετε να πίνετε γάλα, να αισθάνεστε καλύτερα και πιο ανακουφισμένοι. Ο κάθε οργανισμός φυσικά αντιδρά με το δικό του τρόπο και αν κάποιος δεν ενοχλείται και του αρέσει να πίνει γάλα γιατί τον ηρεμεί ή τον δροσίζει, μπορεί σε φυσιολογικές ποσότητες, να συνεχίσει να πίνει, δεδομένου ότι η επιστήμη δεν έχει καταλήξει με ακρίβεια στο ότι το γάλα δεν πρέπει να λαμβάνεται από τους ενήλικες. Πηγή

Via

 sitestories.eu




Share/Bookmark
..
  • .. Comment using Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :