ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ούτε η ηχηρή προειδοποίηση για «μπλόκο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, δεν πτοούν το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο συνεχίζει τις διώξεις και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής... Χθες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η Τουρκία δεν βρίσκεται στην κατάσταση για να γίνει μέλος της Ε.Ε., στο άμεσο μέλλον. Παράλληλα, προειδοποίησε την Άγκυρα ότι εάν η Τουρκία εφαρμόσει τη θανατική ποινή, η Ε.Ε. θα σταματήσει αμέσως την ενταξιακή διαδικασία.

Ομως, η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει να βυθίζει τη χώρα στο χάος και να προκαλεί διχασμό της κοινωνίας, ενώ παράλληλα σπάει τις γέφυρες με τους άλλοτε συμμάχους της. Χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι αν δεν εκδώσουν τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίον κατηγορούν για εγκέφαλο του πραξικοπήματος, οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ουάσιγκτον θα πληγούν. Η Ουάσιγκτον έχει πει πως η Άγκυρα πρέπει πρώτα να παράσχει ξεκάθαρες αποδείξεις για την εμπλοκή του Γκιουλέν στην απόπειρα πραξικοπήματος και δικηγόροι λένε πως οποιαδήποτε διαδικασία έκδοσης μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Ομως, χθες ακόμη μια είδηση ήρθε να δείξει ότι το «πραξικόπημα» του Τ. Ερντογάν συνεχίζεται και το πογκρόμ δεν έχει τέλος. Η κυβέρνηση έδωσε εντολή για τη σύλληψη 42 δημοσιογράφων που κατηγορούνται ότι έχουν σχέσεις με τον Γκιουλέν. Η γνωστή σχολιαστής και πρώην βουλευτής Ναζλί Ιλιτσάκ περιλαμβάνεται μεταξύ των 42. Οι τουρκικές αρχές έχουν θέσει σε διαθεσιμότητα, έχουν συλλάβει ή έχουν θέσει υπό έρευνα περισσότερους από 60.000 στρατιώτες, αστυνομικούς, δικαστές, εκπαιδευτικούς, δημοσίους υπαλλήλους και άλλους μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε χθες ότι σειρά για «ξεκαθάρισμα» παίρνουν ορισμένοι πρεσβευτές που θα μετακινηθούν από τις θέσεις τους, ενώ διώξεις γίνονται ακόμη και σε υπαλλήλους των τουρκικών αερογραμμών. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ απέκλεισε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στη χώρα, με συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg, ενώ δήλωσε ότι πλησιάζουν στο τέλος οι διώξεις εναντίον όσων θεωρείται ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος. Παράλληλα, ο Γιλντιρίμ τόνισε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου, αξίας δεκάδων δισ. δολαρίων, για τη χρηματοδότηση υποδομών και τη διατήρηση της αναπτυξιακής τροχιάς της χώρας.

Βασανιστήρια

Το καθεστώς τρόμου στην Τουρκία επιβεβαίωσε και η Διεθνής Αμνηστία, η οποία ανακοίνωσε ότι έχει συγκεντρώσει αξιόπιστα στοιχεία για περιπτώσεις βασανιστηρίων κατά κρατουμένων στα κέντρα κράτησης στην Τουρκία, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Η τουρκική αστυνομία στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη κρατά ανθρώπους σε επώδυνες στάσεις για χρονικές περιόδους που μπορεί να φτάσουν και στις 48 ώρες», αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση και καταγγέλλει στέρηση τροφής και νερού, καθώς και φαρμάκων, εξύβριση και απειλές και στις σοβαρότερες περιπτώσεις ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια και βιασμούς κατά των κρατουμένων. Οι πληροφορίες για ξυλοδαρμούς και βιασμούς κατά την κράτηση είναι εξαιρετικά ανησυχητικές, ιδιαίτερα δεδομένου του μεγάλου αριθμού των κρατουμένων» μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, δηλώνει ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη Τζον Νταλχούιζεν.

Via

 sitestories.eu




Share/Bookmark
..
  • .. Comment using Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :