12 περίεργες αιτίες πονοκεφάλου

Υπάρχουν αρκετές αιτίες πονοκεφάλου που πιθανόν να μη γνωρίζετε. Ποιες είναι αυτές και πώς μπορείτε να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε τον πονοκέφαλο που σας τυραννά; Το αφεντικό σας

Ναι, το αφεντικό σας μπορεί να σας προκαλέσει πονοκέφαλο. Οτιδήποτε ενισχύει το επίπεδο στρες που έχετε μπορεί να σας καταστήσει περισσότερο ευάλωτους σε πονοκέφαλο τάσης ή ημικρανία. Ο πονοκέφαλος τάσης εκτιμάται ότι προκαλείται από αυξημένη ευαισθησία των νευρικών οδών του εγκεφάλου που μεταβιβάζουν τον πόνο.

Ο ζεστός καιρός

Όταν αυξάνεται η θερμοκρασία αυξάνει και η πιθανότητα εμφάνισης ημικρανίας ή σοβαρού πονοκεφάλου. Σε πρόσφατη έρευνα, επιστήμονες ανακάλυψαν αύξηση 7,5% του κινδύνου εμφάνισης πονοκεφάλου για κάθε 9 βαθμούς F. Η χαμηλή βαρομετρική πίεση που συχνά προϋπάρχει της βροχής, συνδέεται με μικρή αύξηση των πονοκεφάλων, που δεν είναι τύπου ημικρανίας.

Δυνατές μυρωδιές

Οι δυνατές μυρωδιές, ακόμα και οι ωραίες, προκαλούν πονοκέφαλο σε πολλούς ανθρώπους. Δεν είναι σαφής η αιτία, αλλά ενδεχομένως οι μυρωδιές ενεργοποιούν το νευρικό σύστημα. Οι περισσότερο συνήθεις ύποπτοι είναι η μπογιά, η σκόνη, τα αρώματα και ορισμένα είδη λουλουδιών.

Αξεσουάρ μαλλιών

Ο τρόπος που φέρεστε στα μαλλιά σας μπορεί να επηρεάζει το κεφάλι σας. Μια στενή αλογοουρά μπορεί να πιέσει τον συνδετικό ιστό στο κεφάλι σας οδηγώντας σε πονοκέφαλο. Οι μπαντάνες, οι κοτσίδες και τα στενά καπέλα μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Αν ανήκετε σε αυτή την περίπτωση το να αφήσετε ελεύθερα τα μαλλιά σας μπορεί να σας ανακουφίσει.

Η άσκηση

Η έντονη άσκηση, περιλαμβανομένου και του σεξ, μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο από καταπόνηση. Η σωματική καταπόνηση προκαλεί οίδημα στα αγγεία του λαιμού και του κεφαλιού οδηγώντας σε συσσώρευση πίεσης.

Κακή στάση σώματος

Δεν χρειάζεται να δουλέψετε έντονα για να συσσωρευτεί πίεση στους μυς του λαιμού και του κεφαλιού. Το σκύψιμο πάνω από το γραφείο σας μπορεί να προκαλέσει την ίδια ζημιά. Συνήθεις μορφές κακής στάσης σώματος περιλαμβάνουν κύρτωμα των ώμων, χρήση καρέκλας χωρίς στήριξη μέσης, το να κοιτά κάποιος σε οθόνη που είναι πολύ ψηλά ή χαμηλά και να στηρίζει το ακουστικό ανάμεσα στο αυτί και τον ώμο του.

Τυριά

Μια από τις περισσότερο συνήθεις αιτίες είναι το ‘ώριμο’ τυρί, όπως το ροκφόρ, το μπρι, το τσένταρ, η φέτα, η μοτσαρέλα, η παρμεζάνα και το ελβετικό. Ένοχος είναι η ουσία τυραμίνη που δημιουργείται όταν διασπώνται ορισμένοι τύποι πρωτεΐνης.

Κόκκινο κρασί

Η τυραμίνη βρίσκεται και στο κόκκινο κρασί και σε ορισμένα ποτά. Επειδή το αλκοόλ αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο η επίδραση μπορεί να είναι ακόμα πιο έντονη.

Αλλαντικά

Τα κατεργασμένα κρέατα, όπως τα αλλαντικά, έχουν δυο μειονεκτήματα. Συχνά περιέχουν τυραμίνη, καθώς και προσθετικά, τα νιτρικά. Αυτά φαίνεται πως αυξάνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο σε ορισμένους ανθρώπους. Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από προσθετικά τροφίμων συχνά γίνονται αισθητοί στις δυο πλευρές του εγκεφάλου.

Παράλειψη γευμάτων

Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από την πείνα δεν είναι πάντα εμφανείς. Αν παραλείψετε ένα γεύμα, το κεφάλι σας μπορεί ενδεχομένως να αρχίσει να πονά πριν καταλάβετε ότι πεινάτε. Το πρόβλημα είναι η πτώση του σακχάρου. Ωστόσο, μην προσπαθήσετε να θεραπεύσετε ένα πονοκέφαλο πείνας με ζαχαρωτό.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι γνωστό πως προκαλεί πονοκεφάλους και όχι μόνο στον άνθρωπο που κρατά το τσιγάρο. Ο καπνός που εισπνέει ο παθητικός καπνιστής περιέχει νικοτίνη, που οδηγεί στη στένωση των αγγείων του εγκέφαλου. Η διακοπή του καπνίσματος ή η μείωση της έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα φαίνονται ιδιαίτερα βοηθητικά σε ασθενείς με πονοκέφαλο. Πρόκειται για ιδιαίτερα έντονους πονοκεφάλους στη μια πλευρά του κεφαλιού, που εμφανίζονται κατά ομάδες.

Καφεΐνη

Σε μέτριες ποσότητες, η καφεΐνη συχνά είναι ωφέλιμη-στην πραγματικότητα βρίσκεται σε πολλά φάρμακα για τον πονοκέφαλο. Ωστόσο, η μεγάλη κατανάλωση καφέ μπορεί να αποτελέσει αιτία πρόκλησης πονοκεφάλου. Αν είστε εξαρτημένος από την καφεΐνη, η απότομη διακοπή μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Η στέρηση καφεΐνης είναι άλλος ένας παράγοντας πρόκλησης πονοκεφάλου.

Via

 sitestories.eu




Share/Bookmark
..
  • .. Comment using Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :