Τσίπρας: Νέα περίοδος στενής συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου
Τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για εμάς η παρουσία σας στην Ελλάδα, η επίσκεψή σας εγκαινιάζει μια νέα περίοδο στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες που έχουν σχέση στενής συνεργασίας και φιλίας», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως οι δύο λαοί και οι δύο αρχαιότεροι πολιτισμοί έχουν μια μακρά παράδοση. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα η στενότερη συνεργασία των δύο χωρών να παίξει ρόλο καταλύτη στην περιοχή και αφού καλωσόρισε τον κ. Αλ Σίσι στην Ελλάδα, ευχήθηκε και εποικοδομητική συνεργασία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην χώρα.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αιγύπτου ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την ευκαιρία της συνάντησης και πρόσθεσε πως από τότε που ξεκίνησε η αρχαία ιστορία και ο πολιτισμός οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις ήταν πάντα ισχυρές. Ανέφερε επίσης ότι οι θέσεις της Ελλάδας ήταν πάντα θετικές απέναντι στη χώρα του, κατανοώντας την πραγματικότητα που υπήρχε στην Αίγυπτο. «Έχετε μεταφέρει με όλη την ειλικρίνεια την αιγυπτιακή φωνή στους ευρωπαίους φίλους μας», είπε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου και ευχήθηκε η τριμερής συνεργασία να αποτελέσει τον πυρήνα για την συνεργασία όλης της περιοχής. Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου για το περιεχόμενο των συνομιλιών που θα έχει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, είπε ότι «περιμένουν πολλοί από εμάς». Αναφέρθηκε στην ανάγκη σταθερότητας στη Μ. Ανατολή.
Παυλόπουλος: Πρότυπο η τριμερής συνεργασία με Αίγυπτο και Κύπρο
Για υποδειγματική συνεργασία μεταξύ Ελλάδος-Αιγύπτου-Κύπρου έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε την Τριμερή Συνεργασία μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου και Κύπρου, που αφορά- όπως είπε- πολλά θέματα και ιδίως, την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, υπογραμμίζοντας ότι η τριμερής αυτή συνεργασία αποτελεί πρότυπο γιατί σέβεται απολύτως το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του, δηλαδή και το γραπτό και το εθιμικό, και τόνισε ότι από αυτήν την συνεργασία πολλά μπορούν να διδαχθούν και άλλοι. Και ιδίως η Τουρκία σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της με όλους μας, και ιδίως με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα απολύτως, παρά μόνον εκείνο το οποίο της ανήκει, σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία έκπτωση ως προς αυτό που πραγματικά της ανήκει. «Δεν διεκδικούμε από κανέναν τίποτα, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε θέματα τα οποία αφορούν τα εθνικά μας ζητήματα» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εξήρε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Αιγύπτου στην ευρύτερη περιοχή, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο ευρύτερος Αφρικανικός χώρος, και υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και ιδίως στη Συρία, να αντιμετωπιστεί με όρους ανθρωπισμού η προσφυγική τραγωδία και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι εγκληματίες τρομοκράτες του ISIS.Ταυτόχρονα τόνισε ότι αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς αλλά και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο σταθεροποιητικός ρόλος της Αιγύπτου.
Συνεχίζοντας ο κ. Παυλόπουλος εξήρε την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει κάνει η Αίγυπτος και ο Αιγυπτιακός λαός σε όλους τους τομείς, ιδίως όμως στην Οικονομία και υπογράμμισε ότι η νέα Διώρυγα του Σουέζ είναι ένα έργο αντάξιο της ιστορίας του αιγυπτιακού λαού και υπογράμμισε ότι μαζί με τον Ανατολικό Λιμένα του Πορτ Σάιντ φέρνει την Αίγυπτο πιο κοντά στη Δύση και πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Αμπντέλ Φαττάχ αλ Σίσι, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για την θερμή υποδοχή υπενθύμισε τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος που ξεκινούν από την αρχαιότητα και συνεχίζονται μέχρι σήμερα και υπογράμμισε τα περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας στον οικονομικό, ενεργειακό και στρατιωτικό τομέα.
Μάλιστα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του αιγυπτιακού λαού για την θέση που παίρνει πάντοτε η Ελλάδα, την υποστηρικτική στην Αίγυπτο και πρόσφατα στην επανάσταση που έγινε στις 30 Ιουνίου. Όπως δήλωσε ο κ. Σίσι «η θέση σας είναι υποστηρικτική και ενισχυτική για τις αιγυπτιακές θέσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και πρόσθεσε ότι χρειάζεται περισσότερη συνεργασία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου και στο ζήτημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται άμεσα η συνεργασία όλων για την καταστολή της και υπογράμμισε ότι η τρομοκρατία δεν αφορά πλέον μόνον την περιοχή που την «γέννησε» αλλά απειλεί την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη, ολόκληρο τον κόσμο.
kathimerini
Via
Via
..
Δεν υπάρχουν σχόλια :