Αυτές τις τροφές απορρίπτουν οι ειδικοί της διατροφής και πρέπει να μην καταναλώνουμε
Το να ακολουθούμε μια διατροφή που μας βοηθάει να αποκτήσουμε πιο λεπτή σιλουέτα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και η πιο ασφαλής, καθώς...
πολλές φορές οι τροφές που επιλέγουμε, παρ' όλο που μπορεί να είναι υγιεινές φαινομενικά, ενδέχεται να περιέχουν επικίνδυνα βακτήρια.
Δείτε ποιες τροφές οι ειδικοί θεωρούν μη ασφαλείς και ακολουθήστε τη συμβουλή τους για να εξασφαλίσετε την υγεία σας.
Ωμό ή όχι σωστά μαγειρεμένο βοδινό κρέας
Το βοδινό κρέας που μαγειρεύεται σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να επιτρέψει την επιβίωση παθογόνων μικροοργανισμών, όπως η Salmonella ή το E. Coli, και ανάλογα με τον οργανισμό αυτού που θα το καταναλώσει, ο μικροοργανισμός μπορεί να φτάσει στο γαστρεντερικό σύστημα, να μεγαλώσει και να πολλαπλασιαστεί, να παράγει τοξίνες, να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως διάρροια, εμετό, πυρετό και να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, ακόμη και το θάνατο.
Αν, όμως, το κρέας μαγειρευτεί στους 70 βαθμούς Κελσίου και άνω, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί καταστρέφονται και ο κίνδυνος παύει.
Ντομάτες κονσέρβα
Το εσωτερικό των περισσότερων κονσερβών περιέχει bisphenol-A, ένα συνθετικό οιστρογόνο που έχει συσχετιστεί με ασθένειες κυμαινόμενες από αναπαραγωγικά προβλήματα, μέχρι καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και παχυσαρκία. Δυστυχώς, η οξύτητα της ντομάτας προκαλεί τη διείσδυση του BPA στην τροφή. Μάλιστα μελέτες δείχνουν ότι στους περισσότερους ανθρώπους ανιχνεύονται υψηλά επίπεδα γεγονός που επηρεάζει την παραγωγή σπέρματος και ενδέχεται να προκαλέσει χρωμοσωμικές βλάβες στα ωάρια των ζώων. Είναι φυσιολογικό λοιπόν να εγείρονται ανησυχίες. Επομένως, καλύτερα να προτιμήσετε τομάτες σε γυάλινα δοχεία ή σε χάρτινες συσκευασίες, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και το αναπαραγωγικό σας ασφαλές.
Ωμά αβγά
Οι ειδικοί αποφεύγουν την κατανάλωση ωμών αβγών και προϊόντων που προέρχονται από αυτά, ειδικά σε τροπικές περιοχές όπου τα αβγά είναι συχνά μολυσμένα και οι μικροοργανισμοί αυξάνονται από τη ζέστη.
Ωμά στρείδια
Τα στρείδια είναι οργανισμοί που φιλτράρουν νερό και παγιδεύουν βακτήρια και ιούς. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνοντάς τα ωμά αυξάνουμε τον κίνδυνο μολύνσεων, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν πολύ σοβαρές.
Φασόλια σόγιας
Πολλά φασόλια σόγιας (ενταμάμε) προέρχονται από την Κίνα, όπου η ασφάλεια των τροφίμων είναι αμφίβολη. Πριν χρόνια, μάλιστα, υπήρξε ξέσπασμα μελαμίνης, μιας σύνθετης πλαστικής ουσίας, η οποία χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον σε παιδικές τροφές, τροφές ζώων κ.ά. για οικονομικούς λόγους. Καλό είναι λοιπόν να ξέρουμε τη χώρα προέλευσης της τροφής που καταναλώνουμε.
Συμβατικές πατάτες
Τα ριζώδη λαχανικά απορροφούν μικροβιοκτόνα, μυκητοκτόνα και άλλες βλαβερές ουσίες που καταλήγουν στο έδαφος, κάτι που τα καθιστά επικίνδυνα στην κατανάλωσή τους. Οι πατάτες, συγκεκριμένα, καλλιεργούνται με τη χρήση μυκητοκτόνων, ψεκάζονται με ζιζανιοκτόνα πριν τη συγκομιδή και στη συνέχεια ψεκάζονται ξανά για να αποτραπεί η εμφάνιση βλαστών. Για να αποφύγετε τη μεταφορά όλων αυτών των χημικών στο πιάτο σας, προτιμήστε τις βιολογικές πατάτες.
Συμβατικά μήλα
Λέγεται πως, αν τα φθινοπωρινά φρούτα έκαναν διαγωνισμό για το ποιο περιέχει περισσότερα μικροβιοκτόνα, τα μήλα πιθανότατα θα έπαιρναν την πρώτη θέση. Ο λόγος είναι ότι ψεκάζονται συχνά, καθώς δεν παρουσιάζουν μεγάλη αντίσταση στα μικρόβια. Αν μάλιστα θέλουμε να καταναλώνουμε το φρούτο με τη φλούδα του, όπου και κρύβονται τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, τα πράγματα δυσκολεύουν. Και σε αυτή την περίπτωση, η καλύτερη λύση είναι τα βιολογικά προϊόντα.
Πώς να είστε ασφαλείς
Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που αναφέρουν ότι δεν αποκλείουν κανένα τρόφιμο από τη διατροφή τους για πάντα, αλλά σίγουρα φροντίζουν να αξιολογούν το εστιατόριο που τρώνε, το μανάβικο απ' όπου ψωνίζουν κ.ο.κ., φροντίζοντας να γνωρίζουν την προέλευση αυτού που πρόκειται να καταναλώσουν, έτσι ώστε να ελαχιστοποιούν την πιθανότητα κινδύνου.
Via
Via
..
Δεν υπάρχουν σχόλια :