Ο ρόλος της διατροφής στην εμφάνιση των δυσλιπιδαιμιών

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κυριότερη αιτία θνησιμότητας στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες του κόσμου και τείνουν να γίνουν πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως... Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα είναι οι δυσλιπιδαιμίες που περιλαμβάνουν αυξημένα επίπεδα ολικής και της LDL χοληστερόλης, χαμηλή HDL χοληστερόλη καθώς και υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. Το σύγχρονο μοντέλο διατροφής (υψηλή πρόσληψη ολικού και κορεσμένου λίπους και η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών) αλλά και γενικότερα ο τρόπος ζωής (καθιστική ζωή κλπ) φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των δυσλιπιδαιμιών.Να προτιμάτε:

Άφθονα φρούτα και λαχανικά

Όσπρια (2 φορές την εβδομάδα)

Δημητριακά ολικής αλέσεως, Ζυμαρικά ολικής αλέσεως, αναποφλοίωτο ρύζι και ψωμί ολικής αλέσεως ή πολύσπορο, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βοηθούν ιδιαίτερα τη μείωση της χοληστερόλης)

Γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά.

Όλα τα φρέσκα ή κατεψυγμένα ψάρια (κυρίως λιπαρά ψάρια όπως σκουμπρί, σολομός, σαρδέλα, γαύρος, τσιπούρα, σολομός) και τα πουλερικά χωρίς την πέτσα

Ελαιόλαδο ή φυτικά έλαια στο μαγείρεμα και τη σαλάτα

Μαργαρίνες εμπλουτισμένες με φυτικές στερόλες

Ανάλατους ξηρούς καρπούς όπως καρύδια, αμύγδαλα, κουκουνάρι, σουσάμι, στραγάλια

Γλυκά χωρίς προσθήκη λιπαρών όπως γλυκό κουταλιού, ζελέ διαίτης, μέλι, μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη, μαύρη σοκολάτα, μήλα ψητά ή γρανίτα παγωτό

1-2 ποτηράκια κόκκινο κρασί (σε άτομα με σοβαρή υπερτριγλυκεριδαιμία απαγορεύεται τελείως η χρήση οινοπνεύματος)Na αποφεύγετε:

Βούτυρο γάλακτος

Το κόκκινο κρέας (αρνί, μοσχάρι, κατσίκι, χοιρινό), αλλαντικά, κοτομπουκιές, παστά και καπνιστά κρέατα

Πλήρη γαλακτοκομικά, σκληρά τυριά (γραβιέρα) ή σοκολατούχο γάλα ή ρόφημα

Προϊόντα ζαχαροπλαστικής και αρτοσκευάσματα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη (πάστες, τσουρέκια, κουλουράκια, κ.α.)

Αλμυρά και γλυκά σνακ όπως πατατάκια, ποπκορν, πίτες, σοκολάτες, μερέντα, κρουασάν, παγωτά)

Σφολιάτες, τυρόπιτες, πίτσες, πατάτες τηγανιτές

Άσπρες σάλτσες όπως μαγιονέζα, κρέμα γάλακτος, τυρί σε κρέμα

Συχνή κατανάλωση θαλασσινών και οστρακοειδών (δεν απαγορεύονται απλά συστήνεται η πιο αραιή κατανάλωσή τουςΤρόποι μαγειρέματος:

Να στραγγίζετε τα φαγητά σας με μια κουτάλα (κυρίως τα λαδερά και τα μαγειρεμένα με σάλτσες)

Να προτιμάτε πάντα τα βραστά ή ψητά

Να αποφεύγετε τελείως τα τηγανιτά φαγητά

Να αφαιρείτε το ορατό λίπος και την πέτσα

Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο ως βασικό λίπος στο μαγείρεμά σας

Σερβίρετε μικρότερες μερίδες από φαγητά πλούσια σε λίπος

Καταναλώνετε μεγαλύτερη ποσότητα από τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά και όσπρια)

Χρησιμοποιείστε το ασπράδι του αυγού αντί του κρόκου στις συνταγές σας (μπορείτε βέβαια να καταναλώσετε και ολόκληρα αυγά όχι όμως πάνω από 2 την εβδομάδαΜην ξεχνάτε τη σημασία της φυσικής δραστηριότητας στην αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας. Συστήνεται καθημερινή φυσική δραστηριότητα για τουλάχιστον 30 λεπτά 4-5 φορές την εβδομάδα (περπάτημα, ανεβοκατέβασμα σκάλας, χαλαρό τρέξιμο κα)Με την συνεργασία της Αθηνάς Ρούντου, Κλινικής

Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΒSc Επιστημονική Διευθυντρια ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Κατερίνης & Λάρισας, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Πηγή

Via
 sitestories.eu




Share/Bookmark
..
  • .. Comment using Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :