Μητρικό γάλα μέσω Διαδικτύου;

Κατά βάση η ιδέα είναι καλή. Όταν μια μητέρα έχει περισσότερο γάλα από όσο χρειάζεται, αντί να το χύνει, μπορεί να το δίνει σε μιαν άλλη που έχει λιγότερο ή καθόλου για διάφορους λόγους. Την ιδέα αυτή έκανε πράξη η Τάνια…

Μύλερ δημιουργώντας το πρώτο «χρηματιστήριο» μητρικού γάλακτος στη Γερμανία.

Γιατί στις ΗΠΑ υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια.

Πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα συνάντησης μητέρων που θηλάζουν κι άλλες που αναζητούν μητρικό γάλα για τα μωρά τους. Τις δύο αυτές ομάδες φέρνει σε επαφή η Τάνια Μύλερ. Δίνω από την πλευρά σαφείς οδηγίες. Πρόκειται για πέντε συγκεκριμένα βήματα που οι ενδιαφερόμενες μπορούν να διαβάσουν στην ιστοσελίδα μου, είναι απλά που όταν τηρούνται υπάρχει σχετική ασφάλεια. Το πρώτο βήμα είναι η αναζήτηση μητρικού γάλακτος στην περιοχή της ενδιαφερόμενης».

Πέντε ευρώ κοστίζει η μικρή αγγελία μέσω του «διαδικτυακού χρηματιστηρίου» μητρικού γάλατος.

Οι όροι και η τιμή για το ίδιο το γάλα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των μητέρων. Η πληρωμή γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως στο διαδίκτυο και η παράδοση του πολύτιμου είδους προσωπικά ή με κούριερ. Πόσο όμως ασφαλής είναι αυτός ο τρόπος «θηλασμού»;

Τόσο η Εθνική Επιτροπή Θηλασμού του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Αξιολόγησης του Κινδύνου, αλλά και η Επιτροπή Διατροφής της Γερμανικής Εταιρείας Ιατρικής για παιδιά και νέους την απορρίπτουν.

Ο κίνδυνος μετάδοσης βακτηριδίων, μικροβίων ή ιών μέσω του μητρικού γάλακτος είναι μεγάλος», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αντίθετα, τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει στις τράπεζες μητρικού γάλακτος, οι οποίες είναι συνήθως συνδεδεμένες με κλινικές. «Κάθε γυναίκα που προτίθεται να δώσει γάλα περνά από έλεγχο και μάλιστα πολλές φορές», λέει ο Μίχαελ Ράντκε, διευθυντής της κλινικής Ερνστ φον Μπέργκμαν του Πότσνταμ.

Καταρχήν γίνεται μικροβιολογικός έλεγχος για να διαπιστωθεί αν έχει μολυνθεί από μολυσματικές νόσους ή εάν υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης νόσων, όπως ηπατίτιδα, λοιμώδης ίκτερος ή AIDS. Εάν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά, τότε η γυναίκα καλείται να δώσει γάλα, το οποίο επίσης ελέγχεται μικροβιολογικά. Αλλά και τότε δεν δίνεται πράσινο φως στο μητρικό γάλα. Καταψύχουμε το γάλα και όταν τελειώνει και η τελευταία χορήγηση μητρικού γάλακτος, ελέγχουμε και πάλι τη μητέρα με εξέταση αίματος για να δούμε αν στο μεσοδιάστημα μολύνθηκε από κάτι και αν η εξέταση είναι αρνητική, τότε δίνουμε το γάλα προς διάθεση».

Για τις ανεκτίμητες ιδιότητες του μητρικού γάλακτος κυρίως στα πρόωρα έχουν πολλά γραφτεί και ειπωθεί. Είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί σε ένα νεογνό. Τίποτα δεν μπορεί να το αντικαταστήσει. Καμιά βιομηχανία δεν μπορεί να αναπαράγει τα στοιχεία του.

Δεν υπάρχει νομοθεσία Δεκατρείς τράπεζες μητρικού γάλακτος υπάρχουν στη Γερμανία, οι περισσότερες στην πρώην Α. Γερμανία, όπου πριν την επανένωση κάθε πόλη από 20.000 κατοίκους και πάνω έπρεπε να διαθέτει τράπεζα μητρικού γάλακτος.

Σήμερα, έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Το 2010 δημιουργήθηκε και Ευρωπαϊκό Δίκτυο για Τράπεζες Μητρικού Γάλακτος (ΕΜΒΑ). Νομοθετικό πλαίσιο δεν υπάρχει παρά μόνο νομοθετικές οδηγίες από το 1943, που δεν εγγυώνται συνθήκες ασφάλειας. Αλλά υπάρχει μια συμφωνία να αντιμετωπίζονται αυτές οι τράπεζες όπως και οι τράπεζες αίματος.

Η ΕΜΒΑ διάκειται αρνητικά προς τη διάθεση μητρικού γάλακτος μέσω διαδικτύου, διότι δεν υπάρχει εγγύηση ασφάλειας. Η Τάνια Μύλερ ωστόσο δεν πτοείται. Θεωρεί ότι κάθε μητέρα έχει συνείδηση της ευθύνης της. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μια μητέρα που διαθέτει το γάλα της, δεν το ελέγχει πρώτα», λέει. Αλλά κι αν δεν το κάνει; Η απάντηση που δίνει η Κορίνα Γκεμπάουερ διευθύντρια της μεγαλύτερης τράπεζας μητρικού γάλατος στη Λειψία είναι να δημιουργηθούν κι άλλες τέτοιες τράπεζες.

Όλοι όμως συμφωνούν ότι δεν θα πρέπει να επεκταθεί η διάθεση μητρικού γάλατος για εμπορικά προϊόντα, όπως ένα ιδιαίτερο παγωτό με βάση μητρικό γάλα που έκανε την εμφάνισή του στη Μ. Βρετανία…

Πηγή: Deutsche Welle, Gudrun Heise / Ειρήνη Αναστασοπούλου

Via
 sitestories.eu



Share/Bookmark
..
  • .. Comment using Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :