Ο παλιός καλός μανάβης, έλεγε αλήθεια: Μην βάζετε τις ντομάτες στο ψυγείο! Δείτε γιατί…

Ο παλιός μανάβης σίγουρα θα σας πει να κρατήσετε τις ντομάτες εκτός ψυγείου, γιατί αντίθετα θα χάσουν τη γεύση τους. Η παραδοσιακή συμβουλή επιβεβαιώνεται τελικά και από τα επιστημονικά ευρήματα.

Γεννημένες για τη ζέστη

Οι ντομάτες έχουν γεννηθεί στις θερμές ερήμους των δυτικών ακτών της Νότιας Αμερικής και άρα δεν έχουν τα κατάλληλα εφόδια ώστε να προσαρμόζονται στις αρκτικές θερμοκρασίες των ψυγείων μας, τόνισε ο Harold McGee, αναλυτής της «επιστήμης της κουζίνας» στους New York Times και συγγραφέας σχετικών βιβλίων, μιλώντας στον δικτυακό τόπο επιχειρηματικών ειδήσεων Quartz. «Η μυρωδάτη, γήινη γεύση της ντομάτας είναι το αποτέλεσμα μιας αντίδρασης ενζύμων η οποία παράγει θειώδεις αρωματικές ενώσεις», εξήγησε. «Το ψυχρό κλίμα του ψυγείου εμποδίζει τη δράση αυτών των ενζύμων, με αποτέλεσμα οι ντομάτες σταδιακά να χάνουν τη γεύση τους».

Ανάλογα είναι τα συμπεράσματα της Catherine Renard από το Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας της Γαλλίας (INRA), η οποία παρουσίασε συνοπτικά τα ευρήματα των μελετών της μιλώντας στον δικτυακό τόπο Business Insider: «Η μέση θερμοκρασία ενός οικιακού ψυγείου είναι περίπου 4,4 βαθμοί Κελσίου, όμως οι μελέτες μάς έχουν δείξει ότι οι ντομάτες δεν αντεπεξέρχονται καλά σε θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών Κελσίου», υπογράμμισε η ερευνήτρια. Όπως ανέφερε, το ψυχρό περιβάλλον δεν προκαλεί μεταβολές στην περιεκτικότητα της ντομάτας σε σάκχαρα ή στην οξύτητά της, αλλά κάνει τη σάρκα της κοκκώδη και λιγότερο ζουμερή.

Οι φανατικοί της σιγουριάς που προσφέρει η συντήρηση των λαχανικών στο ψυγείο μπορεί να αντιτείνουν ότι τα ίδια θειώδη αρώματα που κάνουν τις ντομάτες νόστιμες, τις κάνουν επίσης να χαλάνε και να σαπίζουν, και ότι αν τις βγάλουμε από το ψυγείο λίγες ημέρες προτού τις καταναλώσουμε, η διαδικασία του νοστιμίσματος έχει ενεργοποιηθεί και πάλι, προσφέροντας ικανοποιητική γεύση. Η κυρία Renard ωστόσο, συμβουλεύει να προτιμούμε για τη φύλαξή τους ένα δροσερό και φωτεινό σημείο στον πάγκο της κουζίνας, όπου μπορούν να διατηρηθούν περίπου για μια εβδομάδα χωρίς να αλλοιωθούν.

Πηγή

Via
 sitestories.eu



Share/Bookmark
..
  • .. Comment using Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :